Hermosa juventud. Jaime Rosales

La nuesa amb que se’ns presenta aquesta història d’amor, també, per un moment m’ha allunyat del soroll de fons del panxacontentisme monàrquic de les darreres jornades, tan fals i tan estúpid.

La càmera s’acosta a una realitat que evidencia la duresa de la supervivència dels més joves de la societat que hem construït. Joventut marcada per la desesperació resultat d’uns valors dominants que la condemnen a buscar-se la vida de manera precària, sovint ferint greument la dignitat personal. La jove Natàlia és lluitadora de mena i no es rendeix.  De segur la pròpia realitat exerceix una pressió insuportable quan al teu voltant l’opció triomfadora, la del mercat, acaba imposant-te les seues normes i tractant-te com una mercaderia, un objecte més. La capacitat d’iniciativa resta bloquejada per l’entorn hostil, que sols accepta projectes vencedors. Projectes, iniciatives, itineraris… paraules perdudes en tants éssers.

Al voltant de Natàlia només creix la desesperació dels que han perdut oportunitats, dels que diuen no als camins que se’ls ofereixen, derrotats sense capacitat d’acció. Resta finalment la cobertura familiar, el caliu d’alguns amics, en un ambient de pèrdua i desintegració, de silenci i abandó, de subsidis de misèria, d’ajuda caritativa. Els valors solidaris, l’impuls dels serveis públics ni estan, ni se’ls espera. Resta l’exili, resta la fugida, la violència davant les provocacions més insuportables. La justícia és quelcom buit, sense presència al nostre món, aspiració impossible, promesa manipulada.

L’única esperança humana és la vida, el goig d’estimar l’existència, guspirejant en l’esguard d’un infant, dels éssers més pròxims. La contenció, la dominació dels pitjors instints garanteix una supervivència difícil, permet momentàniament la convivència pacífica.

Tant de bo els més joves s’acostaren a les sales a veure aquesta proposta, a mirar-se a l’espill, i els adults.

Aquesta entrada ha esta publicada en Tota la vida és cinema. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.