Pel bé de l’imperi

Després de la segona guerra mundial s’inicia la guerra freda, algunes de les aspiracions de la humanitat després d’aquell moment s’han vist clarament i contundent decebudes: ni pau, ni democràcia, ni drets humans, ni aliments per tothom. El recorregut històric des de 1945 fins l’actualitat proposat pel professor Fontana en Por el bien del imperio. Una historia del mundo desde 1945 es presenta com molt recomanable per conèixer com i perquè hem arribat fins l’actualitat.

Ara com ara el fracàs de les promeses, l’ensorrament dels projectes són de tal sonoritat que fa poc creïbles moltes de  les propostes vigents. Sovint la propaganda s’embolica amb la realitat i mostra un context difícil d’assimilar. Podem lluitar o restar al marge. Podem contemplar o implicar-nos. Segurament també podem fer-ho tot alhora. Sense ànim de ser “anti” cal fer una profunda revisió crítica del comportament dels estats, especialment dels poderosos, durant les dècades passades, cal fer una profunda reflexió sobre la humanitat que volem, tot posant l’èmfasi en els drets humans com la base ineludible des de la que bastir una convivència harmònica possible, rebutjant clarament qualsevol forma de violència i alienació en les relacions entre individus i col·lectivitats.

La tasca dels historiadors és impagable en tot aquest procés per acostar-nos al passat del que som fills, per no oblidar, per enfortir una memòria sovint selectiva i fràgil.

Aquesta entrada ha esta publicada en Lletra. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.