La vida immediata. 1981. Diari de treball. Raimon. Plataforma testimonio

He acompanyat Raimon durant les pàgines d’aquest diari o ell m’ha acompanyat a mi durant la seua lectura. El coneixia, una miqueta, com a cantant, com a músic, ara m’he acostat al Raimon escriptor. La recomanació va venir en llegir una referència publicada a l’Ara per Ferran Torrent. El volum recull pensaments del xativí durant la seua preparació de la gravació de l’obra completa durant l’any 1981. Hi ha molt per reflexionar, per compartir, per iniciar itineraris. Des d’una preocupació insubornable per la pròpia obra artística al llarg de les fulles trobem l’home compromès, l’amant de la vida i les persones, la inquietud cultural, la constant recerca del sentit.

Les jornades d’estudi, de gravació i muntatge, de selecció, de cerca de suports per portar a terme la publicació es succeïxen amb un vertigen que només s’aturarà durant els dies centrals de l’estiu, vora una mar reparadora. Tens la impressió que el creador al voltant dels quaranta anys tracta d’aturar-se i fer una mena de balanç per continuar la seua trajectòria, el seu itinerari personalíssim. I açò és molt exigent, no es pot fer de qualsevol manera, i demana complicitats, esforços considerables, renúncies, això és el que es respira al llarg del diari.

Ens arriba també la pulsió de l’entorn polític en clara descomposició, sota vigilàncies casernàries, incompliment d’expectatives, renúncies polítiques constants, d’adaptació camaleònica. Ens pren la sensació de precarietat cultural i de lluita dels creadors per reivindicar-se, per no caure en jocs manipuladors. Temps on plana la sospita de que tot està per fer i que faran tot el possible per a que no sia possible. Caldrà resistir.

El particular sentit de l’humor, la constància en la lectura, en la recerca de la bellesa, el goig amorós, les petites passions, les fidelitats personals van trenant la visió complexa del personatge, que se’ns ofereix generosament.

Aquesta entrada ha esta publicada en Lletra. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.