MARE DE DÉU SENYOR!

La perruca d’una Verge obliga a intervenir a la Guàrdia Civil era un dels  titulars del Levante del 08 de setembre de 2011. No em puc resistir a dir alguna cosa. El poder civil deia que sí que tenia que portar perruca i el poder religiós que no, que d’això res de res. Es tractava de la Verge de Tejeda, del poble de Garaballa (Conca). La crònica explica que els vestits de la imatge es van decidir a un ple de l’Ajuntament. A l’eixida de la processó el rector decideix de llevar-li la perruca i allà desfilant que hi són les autoritats civils. Davant la divisió de parers indumentaris que enfronta als veïns, la benemèrita no té més remei que intervenir.  Aquestes coses passen per allò de la manca de divisió de poders, en concret del civil i el religiós. On acaba la tradició i comença la vivència religiosa?  ens preguntem en tantes ocasions. Ha d’anar l’alcalde/alcaldessa bastó en mà o no ha d’anar? Com ací les coses estan com estan de teatralitzades, doncs com que ja tot forma part de l’espectacle. L’església la mar de contenta en què les càmeres de Canal Nou hi siguen presents; els polítics la mar de contents en posar-se vestit negre per a l’ocasió. I a les verges com que els agrada allò de lluir; de moment encara a hom se li ha ocorregut de posar-los perruca de colors o de no vestir-les, però que no donen idees que tenim artistes molt inspirats i provocadors, i tot podria ser. Igual que vam inventar el bateig civil podíem inventar la processó de verges però civil, perfectament reglamentada per la corporació de torn i a gust de les majories del moment, segurament en açò entenen alguns que consisteix la democràcia. A més, ara que els serveis públics com que van a desaparéixer doncs alguna cosa deuran de fer tots els nostres polítics. Rita, ella tan Rita, també entén d’entrar a catedrals i passejar en dies de Corpus Christi, que li pregunten sobre la perruca que tindrà de ben segur resposta argumentada i seriosa. I a un poble petit aquestes coses són les que fan posicionar-se al personal:  que si porta perruca la mare de déu o que si aquest vestit o aquell altre; que si sempre ha estat així o aixana. Si vosté les prefereix roses doncs també pot dir la seua, encara que la perruca en qüestió fóra negra, igual el sacerdot era d’aquest parer o sentiment, qui sap. Finalment la verge va eixir al carrer sense perruca, cosa que va sentar molt mal a alguns. A veure si amb tant de moviment capilar se’ls constipa la imatge i la liem i es nega a participar en tanta mandanga. Si és el cas la Guàrdia Civil, del costat eclesiàstic en aquesta ocasió, esperem que defense els interessos de la més dèbil,  la Verge de Tejeda. L’alcaldessa no ha presentat la dimissió i en el seu programa electoral sembla que porta aquest afer com punt destacat. Crisi? Qui parla de crisi? Ací tenen coses més importants que discutir.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.