Diario de Gaskin. Laura Gassó. L’eixam edicions

Fins al 1943 roman el protagonista d’aquestes fulles a diferents camps de presoners al nord d’Àfrica. Ex-pilot de l’aviació republicana format a la URSS Antoni Gassó, rebatejat Gaskin, pateix captiveri amb d’altres republicans espanyols i lluitadors europeus per la llibertat en condicions lamentables, després d’embarcar-se des d’Alacant a bord del ja mític Stanbrook.

Els diaris conservats parlen de patiments físics, de l’organització del temps, de la duresa del clima extremat, de la incomunicació amb els familiars, de la gana, de la misèria en el tracte de les persones… la manca de trellat de tot plegat fa de la supervivència tasca quotidiana per tractar d’albirar quelcom de semblant a l’esperança.

En el context de la França ocupada, de l’Europa estabornida per l’esclat de la Segona Guerra Mundial, de la persecució i submissió de minories i dissidents, ens hem d’acostar a aquesta realitat sovint amagada i menystinguda que van viure en terres llunyanes persones amb noms i cognoms. El mateix nord d’Àfrica que avui contempla les migracions envers l’Europa promesa, el drama dels expulsats de la seua terra nadiua, va ser territori de fugida i captiveri de tants i tants perseguits per la bogeria del totalitarisme i l’autoritarisme dels règims feixistes europeus. Compartir amb nosaltres aquestes fulles ha de ser esperó seriós i ferm perquè mai més torne a passar.

Aquesta entrada ha esta publicada en Lletra. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.